+902122968509
Uçuş Fobisi Tedavi Programı:
Modern zamanların hızlı ulaşım aracı olan uçaklar heyecan vericidir. Uçağa binen çoğu insan için heyecan duyabilir. Ancak bu durum uçağa binmeyi imkansız hale getirecek kadar heyacan veriyorsa sınırılar zorlanmaya başlanmış demektir. Bir iş adamının seyahatlerinde uçağı kullanamaması ne kadar sıkıntı verici ise bir sporcunun deplasman maçlarına gidememesi o kadar sıkıntı vericidir.
Uçağa binememenin birçok sebebi olabilir. (Geçmişte yaşanılmış bir kaza, TV da görülmüş kaza haberleri, arıza yapmış bir uçak görüntüsü, filmler yada LOST gibi bir dizide tekrarlayıp duran uçak düşme sahnesi gibi)
Uçağa binmekten huzursuz olmaktan uçağa binmekten kesinlikle kaçınma arasında çok geniş bir spektrumu olan UÇUŞ KORKUSUNUN tedavisi için bir çok yöntem geliştirilmiştir.
Uçağa rahat binememenin oluşturduğu pek çok sorunu aşabilmek için uçuş fobisinin tedavi edilmesi gerekir.
UÇUŞ FOBİSİ TEDAVİSİNİN ANA HATLARI
( Her bireyin fobi derecesi ve kaçınması farklıdır. Bu tedavide bireysel bir yaklaşım vardır.)
Uçuş Fobisi tedavisinde genel prensipler ve süreç şöyle işler.
1-Kişinin durumunun değerlendirilmesi
-Psikiyatrik değerlendirme: Yaşanan kaygı bazen başka psikiyatrik bozukluklarla birlikte olur. İlk görüşmeden kiş değerlendirilir. Varsa diğer psikolojik/psikiyatrik sorunlar tanımlanır.
-Klinik testler: Gerekirse psikolojik değerlendirme testleri ile tanı sağlamlaştırılır.
-Tıbbi değerlendirme: Kişinin genel tıbbi değerlendirmesi yapılır. Başka tıbbi sorunlar varsa onlar ayrıştırılır. (Yüksek tansiyon, kalp sorunları ve tiroid guddesi iel alakalı sorunlar gibi)
2- İlk değerlendirmeden sonra kişinin durumuna göre yalnızca uçuş fobisi varsa içinde pilotların, uçuş ekibinin ve ruh sağlığı profesyonellerinin de yer aldığı bir süreç başlar. Amaç kişinin kaygı duymadan gerçek bir uçuş deneyimini gerçekleştirmektir.
Bu tedavi; hepsi uçuş fobisi olan hasta grupları ile birlikte belli bir program dahilinde yapılabildiği gibi acil durumlarda bireysel olarakta yapılabilmektedir.
12 Aşamalı Uçuş fobisi tedavisi
1-Uçuş korkusunun psikolojik boyutlarının anlatılması (psikolog tarafından)
2-Uçmanın teknik yönleri (pilot tarafından)
3-Kaygıyı kontrol altında tutmanın teknikleri (psikolog tarafından)
4-Uçak ve ortamıyla tanışma
5-Havaalanıyla tanışma - görüş alanı, ses ve hareket
6-Hava durumu, türbülans, fırtına, uçuş güvenliği
7-Uçağın yapısı (mühendis eşliğinde)
8-Uçuş öncesi prosedürler, check in uçuş sorumlusu
9-Uçuş simulasyonu (pilot eşliğinde)
10-Uçuşa Zihinsel ve fiziksel hazırlık, anında çıkan sorulara cevaplar
11-Ve nihayet Gerçek bir uçuş
12-Uçuş sonrası bilgilendirme ve sonuçların değerlendirilmesi.
Not: Bu standart bir uçuş fobisi tedavisinde izlenecek yol haritasıdır. Herkesin uçuş fobisi şiddeti değişik olduğundan bu terapi programı kişiye göre düzenlenir. Her şey ilk değerlendirme ile başlar ve yol haritası ihtiyaca göre belirlenir.
Uz Dr Mustafa Güveli
Psikiyatri Uzmanı