+902122968509
Uçuş Korkusunu Yenme Kurs Programı
Uçuş Korkusunu Yenme - Online Kurs
"Tek korkmamız gereken şey, korkunun kendisidir"
Benjamin Franklin
Burada olmanız korkunuzla başetmede çok önemli bir adım attığınızı gösteriyor:
Onu kabullendiniz , tebrikler.
Uçuş korkunuzun hayatınızı olumsuz etkilemesi, özgürlüklerinizi kısıtlıyor olması canınızı sıkıyor olabilir. Yine eminim ki, içinizde, derinlerinlerde bir yerde, korkunuzun -küçük bir yardımla- kontrol edebileceğiniz bir şey olduğunu ve başedebileceğinizi de biliyorsunuz.
Bu ders bir temeldir ve her ders size yardım için tam bir strateji oluşturacaktır.
1.DERS - Konular
-
Korku
-
Kaygı (Anksiyete) ve Panik Ataklar
Korku
Korku bizi birçok şeye ulaşmaktan alıkoyan önemli bir engeldir.Bizi motive eden şeylere yakından baktığımızda ise, korkunun yine önemli bir rol oynadığını görürüz. Dünyamızda korkunun oldukça yaygın olduğu gözüküyor. Değişimden korkuyoruz,, durağanlıktan korkuyoruz. Kaybetmekten korkuyoruz, başarıdan korkuyoruz. Ölmekten korkuyoruz, yaşamaktan korkuyoruz. Kalabalıklardan korkuyoruz, yalnızlıktan korkuyoruz.
Korku hayatımızı birçok açıdan etkiler; onu kontrol ediyor olabilmek şüphesiz çok hoş olurdu!
Korku psikolojik olmaktan çok, eğitimsel bir meseledir.Bu bilgi, kendilerinde "yanlış" birşeyler olabileceği konusunda vehimlenenler için rahatlatıcı olabilir.
"Sayın hocam, 30 yıldır ilk defa uçağa binebildim ve kendimi rahat hissettim. Genellikle uçağa bindiğimde cenin pozisyonunda dizlerin karnıma yapışmış ağlar, titrer,uçağın burun üstü yere çakılmasını beklerdim. Bu kurstaki bilgiler uçağın güvenli olduğunu, arkama yaslanıp yolculuğun tadını çıkarmam gerektiğini anlamama yardımcı oldu."
Beklenmedik durumlarla ilgili daha fazla bilgi alır ve bu durumlarla başedebileceğiniz konusunda ikna olursanız, korku kendiliğinden geçecektir.Korkuyla başedebilmeyi öğrenmek için önce korkunun ne olduğunu öğrenmelisiniz.
Korkuya Ne Sebep Olur?
Korku tehlike algıladığımızda (hissettiğimizde) ya da tehlikede olduğumuzu düşündüğümüzde,veya kötü bir şey olacağına inandığımızda hissettiğimiz istemsiz duygudur. Korku beyinden gönderilen kimyasal ve hormonal ( adrenalin) cevaplar yüzünden hissedilir.
Korkumuz gerçektir. Duygumuz gerçektir. Algımız gerçektir. Peki ya tehlike?
Hiç evinizde karanlıkta biri tarafından korkutuldunuz mu? Bir köşeyi dönüyorsunuz ve "BÖÖÖÖ". Birdenbire korku hissini deneyimlersiniz. Güvenliğiniz için endişelenmenizle birlikte, kalbiniz hızlanır, nefesiniz sıklaşır. Eve giren birinin size zarar vereceğini düşünürsünüz. Sonra bir aile bireyi veya bir arkadaş olduğunu görünce rahatlarsınız.Bir anlık bir tehlike algıladınız, ama tehlike zannettiğiniz şeyle ilgili daha fazla bilgi edindiğinizde korkunuz çabucak geçti.
Korku bizim korunma/savunma mekanizmamız gibi davranır.En temel güdülerimizden biri olarak, korku bizi savaşmaya ya da kaçmaya hazırlar. Korku kendimizi korumamızdan sorumlu iyi bir şeydir. Korku olmasaydı, bugün hayatta olabileceğinize inanıyor musunuz? Doğru bir korku dengesine sahip olmak önemlidir. iyi sağlıklı bir korku duyumsaması olmayan bir pilotun da uzun süre mesleğini devam ettirebilmesi pek mümkün değildir.
Demek ki, artık korkumuzun gerçek olduğunu biliyoruz. Hayatımızda bazı korkularımızın zorunlu olarak var olması gerektiğini biliyoruz. Doğru zamanda, doğru miktarda korkuya sahip olmak iyi olmaz mıydı? Korkumuzu veya duygularımızı ortadan kaldırmayacağız, tehdit algılamamızı değiştirmemiz gerekecek. Eğitimin (bu kursun) ilgileneceği nokta burası. Bir durumun tehlikeli olup olmadığını bilmemiz (algılamamız) gerekiyor.
Ne Tür Korkular Vardır?
Kaybetme veya Ayrılık Korkusu- En temel korkudur, ölüm korkusunu da kapsar ( tüm korkuların "ana"sı!).
Kültürümüzde yalnızlıktan korkumuz alaya alınır. Açıktır ki yolculuk yaptığımızda, ayrılık, beraberinde yalnızlık yaşayabiliriz.
Birini kaybetmek, ayrılık hissi yaşamamıza, yalnız ve kırılgan hissetmemize sebep olabilir.
Birçok uçuş korkusu olan kişi bu korkularını yirmili otuzlu yaşlarda geliştirmişlerdir. Çoğumuz yaşımız ilerledikçe üzerine titrediğimiz yeni aile bireylerine sahip oluruz.Uçtuğumuzda eş ya da çocuklarımızı geride bırakırken, onlara ya da bize kötü bir şey olacağından korkabiliriz. Onları bir daha hiç görememekten korkarız.Ve yine yaşlandıkça hayatın ne kadar tatlı ama bir o kadar da elde tutulması imkansız olduğunu anlarız. İşte bazı insanların yaşlandıkça korkularının da artması bu yüzdendir.
Çocuk sahibi olmak uçmaya bakışınızı değiştirebilir. Çocukların önlerindeki parlak geleceği düşünüp, onları uçağa bindirmek zalimlik ve sorumsuzluk gibi gelebilir. Ama aynı zamanda ailenizi sadece uçakla gidilebilecek yerlere de götürmek istiyor olabilirsiniz. Uçuşla ilgili korkunuzu ve geriliminizi çocuklarınıza geçirmek konusunda kaygı hissediyor olabilirsiniz. Kendiniz için değil, aileniz için en iyisini istiyor olabilirsiniz. Korumacı davranmanız çok doğal.
Çocuklarınıza dünyayı göstermek sorumsuzluk değildir. Uçmak güvenlidir ve hergün binlerce aile uçmaktadır. Çocuklar genellikle uçmaya bayılırlar ve uçakta milyonlarca soru sormaları insanı çok iyi hissettirir. Bu kurstan sonra onların sorularını kolaylıkla cevaplandıracaksınız. Onların gözünde bir kahraman olun!
Hamileyken veya bebeklerle uçmak konusunda bilgilendirme ilerleyen sayfalarda yer alacak.
Bilinmeyen Korkusu- Bu korku değişime, büyümeye ve uçmak gibi yeni bir çabaya hep eşlik eder.Merak etmeyin, "uçmak" denilen bu girişime, ilerleyen bölümlerde iyice aşina olacaksınız.
Düşme/ Yükseklik Korkusu- Bu, bize zarar gelmesini önleyen mantıklı sayılabilecek ve sık görülen bir korku türüdür. Birçok psikiyatriste göre doğuştan getirdiğimiz iki doğal korkumuz vardır; yüksek sesten ve yükseklikten korkumuz. Bununla birlikte, asansör veya uçağın içi gibi güvenli bir yerdeyken yükseklikten korkma durumunu, korkunun doğamızda olması açıklayamaz.Yine hemen herkes uçağın penceresinden bakıldığında, yükseklik hissinin oluşmadığını söyler, yani yükseklik algısı gerçek değil gibi gözüküyor.
Kendinizi Gergin mi Hissediyorsunuz?
Sakinleşmek için derin nefes alın.
1. Karnınızı şişirirken yavaşça burnunuzdan nefes alın.
2. Akciğerlerinizi aşağıdan yukarı doldurun ve durun.
3. Yavaşça "rahatlaaaaa" diye fısıldarken nefes verin
Okumaya devam etmeden önce bu egzersizi birkaç defa yapın.
Birçok insan uçakla dikine yere çakılmak veya düşmekten endişe eder. Kişinin hayal dünyasındaki canlandırması bundan sorumludur. 3. derste de göreceğiniz gibi "uçaklar gökten düşmezler". Hayal gücünüzün, düşmenin nasıl bir his olacağı merakıyla sizi alıp aşağılara doğru sürüklemeye başladığını anladığınızda, durun ve düşünme biçiminizi hemen değiştirin.
Kontrolü Kaybetmekten Korkma- Hayatlarımızı kontrol ediyormuşuz gibi hissetmekten hoşlanırız. Sağlığımızı kontrol etmek için doğru beslenir, egzersiz yaparız.Arsalarımzın, bahçelerimizin etrafına duvarlar, çitler yaparız, kontrol edebilmek için.
Kontrol bizde olsun istiyor olabiliriz, ama uçağa bindiğimizde oturmak, susmak, ayaklarımızı koltuğumuzdan sarkıtmak zorundayız. "Bu şeyi kim kullanıyor, umarım işini biliyordur, çünkü bu koltukta arkama yapışmak zorundayım ve yapabileceğim hiç bir şey yok" diyebilirsiniz.
Kontrol konusunda daha iyi hissetmenizi sağlayacak bazı ipuçları:
Eğitim- Bu program gelecek uçuşunuzda sizi neyin beklediğini ve neler hissedeceğinizi gösterecek. Adım adım ne olduğunu ve ne olacağını öğreneceksiniz.
Kendini Kontrol- Etkili gevşeme tekniklerini öğrenmek kendinize olan güveninizi artıracaktır.Nasıl hissedeceğinizi kontrol etmeyi biliyor olmaktan hoşlanacaksınız. Etkiyi öğrenin, tepkiyi değil!
Pilotla tanışın- Uçuştan önce nazikçe pilotla tanışıp tanışamayacağınızı sorun. Pilot size yolculuğunuzla ilgili bilgiler verebilir.
Aldırmamayı öğrenin- Bir yolcu olarak uçuşa hazırsınız, güvenli bir uçuş olduğunu öğrendiniz. Koltuk kenarlarına sıkıca yapışmak, uçağı havada tutmaz. Uçak zaten havada kalmak üzere dizayn edilmiştir. Gerildiğinizi hissettiğinizde, kendinizi salıverin, gevşeyin.
Bilin bakalım, en fazla kontrol canavarı kimler? PİLOTLAAR, meslek gereği, kontrolde olmak zorundalar !
Klostrofobi: Başka bir korku şekli de köşeye sıkışmış olma, tuzağa düşmüş olma veya kolayca kaçacak bir yolun olmaması hissidir. Bazı durumlarda bulunmaya geliştirilmiş öğrenilmiş cevaptır.
Eğer bir uçakta korkarsanız savunma mekanizmanız "savaş veya kaç" hissini tetikler.Uçakta fiziksel olarak savaşamayacağınızı veya kaçamayacağınızı bilirsiniz, bu kontrolü kaybetme korkusuna eklenecek başka bir korku daha ortaya çıkarmış olur.
Klostrofobiyle ilgili bir başka kaygı da temiz havanın/oksijenin yeterli olup olmayacağı konusudur. Ofis gibi diğer kapalı mekanlara kıyaslandığında, uçak kabini daha yüksektedir. En büyük binalarda bile, havalandırma sistemi sadece % 20 temiz hava sağlar ve uçaklarda olan yüksek filtreleme teknolojisine nadiren sahiptir. Bunun yanında uçakta, kirli havanın da üstünden uçuyor olduğunuzu unutmayın.
Uçağın kapıları kapandığında ödünüz kopuyor olabilir, kendinizi uçuş boyunca tuzağa kıstırılmış hissediyor olabilirsiniz. Birçok insan bu hislerden bahseder, ama 4. dersrte öğreneceğiniz teknikler, bu hislerin üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Hatırlayın, klostrofobi öğrenilmiş bir cevaptır, üstesinden gelmeyi de öğrenebilirsiniz!
Başka yapabileceğiniz bir şey de, daha büyük bir uçaktan yer ayırtmak olabilir, daha geniş kabinde kendinizi muhtemelen daha iyi hissedeceksiniz.
Korku Tepkimeleri Nelerdir?
Aşağıdaki doğal reaksiyonlar tanıdık gelecektir, çoğu bir tehdit algıladığımzda vücudumuzu kaçmaya veya savaşmaya hazırlayan basit değişimlerdir. Hayatınız için savaşacaksanız, kalbinizin hızlanmaya, nefesinizin sıklaşmaya ihtiyacı olacaktır.Neyse ki hayatta kalmak için savaşmaya pek ihtiyacımız olmaz, ama gelin bir de bunu korkularınıza anlatın! Belirtiler rahatsız edici olmakla birlikte hayatta kalabilmek için gereklidir.
Korku Reaksiyonları
Kalbin hızlanması
Nefesin sıklaşması
Göğüs sıkışması
Titreme
Nefes darlığı
Başağrısı
Parmak uçlarında uyuşma
Kas ağrıları/güçsüzlüğü
Baş dönmesi
Yutma güçlüğü
Karın ağrısı
Gerginlik
Öfke
Haşinlik/kabalık
Hatırlanması gereken şey, korku reaksiyonları kendinizi rahatsız hissetmenize yol açarsa da, fiziksel olarak canınızı acıtmaz. Kontrolünüzü kaybetmezsiniz, bayılmazsınız veya kalp krizi geçirmezsiniz. Vücudunuzla birlikte korkuya sağlıklı bir tepki zinciri deneyimliyorsunuzdur, o kadar!
http://www.fearofflyinghelp.com/lesson1.shtml dan tercüme edilmiş ve düzenlenmiştir.